Tuinberichten: mei

 

Beste tuinliefhebber,

Een inspiratiebron voor het kiezen van geschikte vaste planten, struiken en bomen voor je tuin is over de ‘schutting’ kijken bij de buren: wat groeit daar goed? Zijn de tuinen van je buren niet bijzonder? Gelukkig zijn er in de Bourgogne 27 tuinen aangesloten bij Jardins & Santé (kijk op www.jardins-sante.org voor de agenda). En begin juni openen vele tuinen in Frankrijk hun poorten.

Het is lente! Tijd voor tuinuitjes!

Zaterdag 13

 • Foire aux Plantes in Bezouotte (21) 25 km ten oosten van Dijon: foireauxplantes.chez-alice.fr.

Zondag 14 mei

 • Foire aux Plantes in Bezouotte (21) 25 km ten oosten van Dijon: foireauxplantes.chez-alice.fr. Te combineren met een bezoekje aan ‘Le Jardin du Petit Lavoir’ in Bèze (21) van 13 à 18h: kijk op www.jardins-sante.org).
 • La Faites des Fleurs in Billy sur Oisy (58) vlakbij Clamecy. Wij zijn daar ook aanwezig. Je herkent ons aan onze oranje marktkraam. We hebben een voorraad lathyrussen in de aanbieding: roze, rood, violet en ‘Almost Black’ à 2 euro en 6 voor een tientje.
 • Zondagochtend: Plantenruilmarkt in Chatillon en Bazois (58).

Vrijdag 19 t/m zondag 21 mei

 • Journées des Plantes de Chantilly boven Parijs (voorheen in Courson) met 200 exposanten: domainedechantilly.com/fr/journees-plantes.

Zaterdag 3 en zondag 4 juni

 • ‘Rendez-vous aux Jardins’ (ministerie van cultuur en communicatie) organiseert open tuindagen voor heel Frankrijk. Kijk voor meer informatie op: rendezvousauxjardins.culturecommunication.gouv.fr. Veel tuinverenigingen zoals ‘Jardins & Santé’ (jardins-sante.org) sluiten zich hier bij aan.

Verder vind je tuinen op: www.parcetjardins-bourgogne.com

Tuinkarweitjes in mei:

 • Knip uitgebloeide tulpen en narcissen direct onder de bloem af en laat de stengel en het blad afsterven. Zo doet de bol energie op voor de bloei volgend jaar.
 • Vaste planten zoals Phlox, Helenium, Coreopsis, Heliantus, Veronicastrum, Veronica, Rudbeckia, etc. terug knippen, hierdoor worden ze steviger en breder (meer zijscheuten) en hoef je ze dan niet te ondersteunen (ze bloeien wel wat later).
 • Zomerbollen zoals dahlia’s kunnen na half mei, als de kans op vorst voorbij is, de volle grond in. Bescherm de jonge scheuten tegen slakken met biologische slakkenkorrels. Of vang slakken met uitgeholde meloen of sinaasappel als halve bollen neergelegd. Ze zijn er dol op!
 • Eénjarigen kunnen ook de border in als ze groot genoeg zijn (reserve achter de hand houden).
 • Zaai direct ter plekke Zinnia’s en Cosmos.
 • Zaai tweejarigen zoals Muurbloemen, Duizendschoon en Digitalis.

Moestuinieren in mei:

 • Zaai dille tussen de tuinbonen. Zwarte luis vindt dille lekkerder dan tuinbonen.
 • Plant afrikaantjes tussen de tomaten.
 • Dief tomaten met droog weer om ziektes te voorkomen.
 • Haal bloemstengels uit de rabarber om meer bladstengels de kunnen oogsten (de bloei kost de plant veel energie).
 • Plant eind deze maand courgettes, pompoenen, pepers, paprika’s en tomaten in de volle grond.
 • Kijk voor meer moestuintips op http://maantuinieren.blogspot.fr/

Tot volgende maand!

Met vriendelijke groet,

Lucia Latenstein

Je tuinvriendin

Speak Your Mind

*