Plant een (fruit) boom!

Plant een (fruit) boom!

Dit is hèt seizoen om heesters en bomen te planten. In de herfst is de grond nog warm en vochtig. Net als met vaste planten is het belangrijk om bomen en struiken te planten die geschikt zijn voor de grond die je hebt. In deze web post ga ik het hebben over fruitbomen.

Onderstam

Alle fruitbomen zijn geënt op een onderstam. Deze onderstammen zijn beter resistent tegen plagen en ziekten. Er zijn hoogstam, halfstam en laagstam fruitbomen. Hoogstam fruitbomen zijn geënt op een sterke en snel groeiende onderstam, verdragen zware kleigrond, leven lang (100 jaar of meer) en zijn na 8 tot 10 jaar productief.

Laagstam fruitbomen zijn geënt of minder snel groeiende onderstam en houden in de meeste gevallen van wat lichtere, vruchtbare en iets zure grond (pH 5,5 tot 7)•. Ze worden niet zo oud (20 tot 30 jaar) maar je kunt al na zo’n twee à drie jaar oogsten (dit hangt ook af van hoe oud de onderstam is). Halfstam bomen zitten er qua groeikracht een beetje tussenin.

*) Een pH van 7.0 is neutraal. Een zure bodem heeft een pH waarde onder 7.0 Een pH boven 7.0 is alkalisch. In alle tuincentra kun je pH testsetjes kopen.

Dus als je zware kalkrijke kleigrond hebt kies je voor hoogstam fruitbomen. Als je humusrijke licht zure grond hebt kun je half- en of laagstam fruitbomen planten. In alle gevallen moet de grond goed gedraineerd zijn want fruitbomen hebben liever geen natte voeten.

Cherry-tree-in-Irancy

Een kersenboom in Irancy. Kersenbomen houden van licht alkalische grond.

Een boom planten

Plant bij voorkeur bomen met kale wortels. Deze in de grond opgekweekte bomen wortelen veel beter dan bomen opgekweekt in een pot. Graaf een diep en wijd gat (75 x 75 cm en 60 cm diep) om de grond los te maken. Plaats eerst de boompalen. De bovenste wortels van de boom mogen nooit dieper geplant worden dan 5 cm onder de grond.

Bestuiving

We zijn er bijna. Er is nog iets wat je moet weten over het planten van een fruitboom. Voor een goede oogst plant je twee verschillende appelbomen of twee verschillende kersenbomen, etc. die tegelijkertijd bloeien. Zo kunnen de bomen elkaar bestuiven. Kruisbestuiving is vooral belangrijk voor kersen- en pruimenbomen. Op internet vind je bestuivingslijsten. Bijvoorbeeld: http://www.batterijen.nl/bestuivingslijsten

Bourgondische fruitbomen

Zo nu weet je alles wat je weten moet. Zoek je een Bourgondische fruitboom dan vind je hier een interessante lijst: http://www.aujardin.info/fiches/pommes-anciennes-auvergne-bourgogne-centre-limousin.php.

En nog twee andere interessante sites: pommiers.com en fermedesaintemarthe.com.

Bonne plantation !

Apples

Laat wat van je horen

*