Help de bijen!

Help de bijen!

Bijen zijn de bestuivers van 60% van alles wat we eten. Dus als we bijen helpen, dan helpen we het ecosysteem en onszelf. En hulp hebben ze nodig! Bijen hebben het moeilijk omdat boeren en veel tuinliefhebbers insecticiden gebruiken voor het onkruidvrijhouden van akkers en tuin. Een van de andere problemen is monocultuur. Bijen kunnen grote velden van één gewas, bijvoorbeeld zonnebloemen, niet volledig benutten. Alles bloeit tegelijkertijd en daarna is er niets. Als deze akkers waren ingezaaid met wilde bloemen of, zoals ze vroeger deden, elke drie jaar werden overgelaten aan de natuur, dan zou er van de lente tot en metde herfst iets voor de bijen zijn om nectar en pollen van te verzamelen.

Bij-op-krokus

Lente bloeiende planten zijn belangrijk

In de winter hebben bijen hun voorraden opgegeten en vroeg in de lente hebben ze honger! De eerste bloemen kun je verwachten van bloembollen zoals sneeuwklokjes, krokussen, anemonen, skilla’s, narcissen, blauwe druifjes, hyacinten en botanische tulpen. Plant een mix van deze bolgewassen in je tuin en de bijen zijn blij. Maar! De meeste bloembollen zijn gedoopt in chemische middelen om eventuele schimmels tegen te gaan. Deze giftige stoffen werken door in de nectar en de pollen. Het duurt 2 tot drie jaar voordat deze stoffen zijn afgebroken. Koop daarom onbehandelde (biologische) bloembollen.

Wilde bloemen

Een van de beste en makkelijkste dingen die je kunt doen om je tuin bijenvriendelijker te maken is door al de onkruidverdelgers weg te gooien (niet in de prullenbak natuurlijk). Wilde bloemen leveren veel pollen en nectar voor de bijen. Koop een wild bloemenzaadmengsel (biologisch) en creëer je eigen wilde bloemenveld. Of zaai het mengsel in bakken op je balkon of dakterras.

Vaste planten

Op dit moment bloeien er ruim 500 dahlia’s in mijn tuin. De grote decoratieve dahlia’s zijn niet interessant voor bijen. De dahlia’s met enkele bloemen vinden ze echter heerlijk. Bijen moeten makkelijk bij de pollen en nectar kunnen.

Vaste planten die goed met elkaar te combineren zijn, geschikt zijn voor het Bourgondische klimaat, aantrekkelijk zijn voor bijen èn die houden van de bourgondische kalkrijke kleigrond zijn bijvoorbeeld: Achillea, Agastache, Aster, Coreopsis, Echinacea, Echinops, Geranium, Geum, Helenium, Monarda, Nepeta, Persicaria, Salvia, Solidago en Teucrium.

Bloembollen- en vaste plantenmarkt: 19, 20 en 21 september

Op vrijdag 19 en het weekend van 20 en 21 september organiseren we onze vijfde markt ‘chez nous’ in Fontenille (commune de Brosses in de l’Yonne 10 km boven Vézelay). We verkopen biologische bloembollen, een biologisch bloemenzaadmengsel en de bovengenoemde vaste planten. Kijk op ons blog voor het assortiment en de prijzen. Bij uw bezoek krijgt u een zakje botanische tulpjes (tulipa tarda) cadeau. En als u wilt een rondleiding door onze tuin, boomgaard en dahliarama…

Laat wat van je horen

*